Zdrowe odżywianie stało się pewnego rodzaju modą. Coraz więcej osób świadomie wybiera produkty spożywcze, robiąc to w trosce o swoje zdrowie, wygląd i środowisko. Znamy różne sposoby odżywiania mające na celu poprawę sylwetki lub złagodzenie niektórych dolegliwości. Czy odpowiednia dieta może wspomóc nas również w walce ze smogiem?
Dieta w walce ze smogiem
Wdychany smog powoduje wiele szkód w organizmie, prowadzi do licznych infekcji dróg oddechowych oraz stwarza ryzyko zawału. Ponieważ to właśnie serce jest szczególnie narażone negatywne skutki wdychanych zanieczyszczeń, powinniśmy spożywać produkty wspomagające jego pracę, np. dobrej jakości, tłoczoną na zimno oliwę. Zdrowe odżywianie wzmacnia naszą ogólną odporność, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na infekcje powodowane przez szkodliwe związki dostające się do naszego organizmu. Odpowiednia dieta ogranicza też ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, które szczególnie często występują u ludzi zamieszkujących duże aglomeracje. To tylko kilka przykładów pokazujących, w jaki sposób zdrowe odżywianie pomaga nam zwalczać negatywne skutki smogu.
Stres oksydacyjny
Jednym ze skutków smogu jest stres oksydacyjny, czyli moment, w którym w naszym organizmie znajduje się więcej utleniaczy niż przeciwutleniaczy. Uszkadzają one komórki i prowadzą do szybszego starzenia się, jednocześnie wzmacniając ryzyko nowotworu, miażdżycy i problemów z układem oddechowym. Aby zneutralizować działanie utleniaczy, należy włączyć do diety produkty bogate w tzw. antyoksydanty. Są to związki chemiczne, które wykazują zdolność neutralizowania wolnych rodników i znajdują się wielu produktach spożywczych. Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w ciemnych warzywach (kapusta, cebula) i owocach.
W roli antyoksydantów świetnie sprawdzają się dwie witaminy: C i E. Z tego względu warto włączyć do diety awokado, szpinak, brukselkę, pietruszkę, kalarepę i dużą ilość owoców. Sprawdzą się nie tylko cytrusy, ale również jagody, jeżyny, maliny i borówki. Owocem, który popadł nieco w zapomnienie jest aronia, ale warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie. Nie tylko na świeżo, ale również w formie soku, dostarcza nam ogromne ilość witaminy P i rutyny, które pełnią rolę znakomitych antyoksydantów, oraz wydłużają działanie wit. C.
Kwasy omega-3
Jednym z podstawowych produktów, które należy uwzględnić w swojej diecie, są kwasy omega-3. Pełnią one dwie zasadnicze role w organizmie: niwelują skutki stresu oksydacyjnego oraz wspierają pracę serca. Znacząco poprawiają kondycję tego organu i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Najbogatsze źródła kwasów omega-3 to olej rzepakowy, sojowy, ryby i oliwa z oliwek. Można też rozważyć suplementację, jednak niektóre badania sugerują, że ten rodzaj kwasów przyjmowany w postaci sztucznych suplementów może zwiększać ryzyko raka prostaty.
Witaminy z grupy B, C, D i E
Najważniejsze witaminy, które obowiązkowo powinny znaleźć się w diecie antysmogowej, to wit. C i E. Jak już zostało wspomniane powyżej, mają one silne działanie antyoksydacyjne. Ich źródeł jest mnóstwo, znajdziemy je w wielu produktach spożywczych, takich jak brukselka, kapusta, cebula, szpinak, cytrusy i inne owoce w przypadku wit. C oraz oleje roślinne, orzechy, pestki i awokado dla wit. E.
Mikroelementy, które znacząco ograniczają negatywny wpływ pyłów PM2.5 na serce i układ krwionośny są witaminy z grupy B – B1, B2, B3 i B6. Znajdziemy je w drożdżach, różnego rodzaju orzechach (włoskie, laskowe), otrębach zbóż, kiełkach pszenicy, kaszy gryczanej, nabiale oraz niektórych warzywach i owocach, takich jak ziemniaki, kapusta, groch, kukurydza, jabłka czy agrest.
Witamina D syntezowana jest przez nasz organizm pod wpływem docierających do skóry promieni słonecznych. Jest to jej główne źródło, stanowiące około 80% do 90% naszych potrzeb, ponieważ w produktach spożywczych pojawia się bardzo rzadko. Znaleźć ją można w rybach, nabiale i niektórych grzybach (pieczarki, boczniak ostrygowaty, pieprznik jadalny). Jej niedobór może prowadzić do wielu poważnych chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, raka i osteoporozy, dlatego tak ważne jest, żeby dostarczać ją organizmowi w odpowiednich ilościach. W diecie antysmogowej wit. D jest niezbędna, bo to właśnie smog i inne zanieczyszczenia powietrza ograniczają dostęp promieni słonecznych i ich naturalną syntezę.
Inne metody ochrony przed smogiem
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna mają ogromny wpływ na nasz organizm. Jednak sama dieta w walce ze smogiem nie wystarczy. Rzeczywiście potrafi ona znacznie zwiększyć naszą odporność na negatywne oddziaływanie toksyn, jednak najważniejsze jest, aby ograniczać kontakt ze szkodliwymi związkami.
W tym celu najlepiej sprawdzi się domowy oczyszczacz powietrza. Niektóre modele, takie jak Sharp KC-D40EUW pełnią jednocześnie rolę nawilżacza i jonizatora, dzięki czemu powietrze w domu jest nie tylko czyste, ale posiada odpowiednią wilgotność i równowagę kationowo-anionową. Każdy z tych czynników ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pyły zawieszone PM10 i PM2.5, które są główną przyczyną chorób serca, usuwane są w 99,97% przez filtr HEPA klasy H13.
Oczyszczacz powietrza, zbilansowana dieta i aktywność fizyczna to przepis na wygraną ze smogiem.