Unikanie spożywania produktów zwierzęcych może być podyktowane aspektami moralnymi, może wynikać z przyjętej ideologii, ale też z kwestii zdrowotnych. Dieta dla wegetarian może być naprawdę bardzo zdrowa i nie musi powodować żadnych niedoborów. Istotne jest jednak, aby mieć świadomość, czym powinniśmy zastępować mięso, aby te niedobory się nie pojawiły.
Co może jeść wegetarianin?
Odpowiedź wydaje się być prosta, ponieważ może zjadać wszystko, co nie jest mięsem. Dieta dla wegetarian nie będzie jednak dietą tak restrykcyjną jak na przykład dieta wegan. Istotną kwestią jest to, aby wegetarian poszukiwał dla siebie jakiegoś wartościowego źródła białka. Mięso możemy zastępować na przykład taki zamiennikami jak tofu czy produkty mleczne. W przypadku diety wegetariańskiej musimy przestrzegać tego, aby zjadać w ciągu dnia odpowiednią ilość warzyw, wówczas może to być naprawdę zdrowa, wartościowa i odżywcza dieta.
Przejście na wegetarianizm może być dla nas trudne
Nic w tym dziwnego, gdyż dla wielu oznacza rewolucję żywieniową. O ile w przypadku osób, które ogólnie nie lubią smaku mięsa, może to być łatwiejsze z niego zrezygnować, o tyle pozostali muszą szukać sensownych zamienników. W momencie, kiedy mielibyśmy problem z ustaleniem jadłospisu takiej właśnie diety, to możemy zwrócić się o pomoc do dietetyka- projektzdrowie.info/diety/roslinna. Jest to specjalista, który będzie w stanie opracować dla nas taką dietę, która będzie dopasowana do naszych indywidualnych wymagań, a także do naszego trybu życia i możliwości, jakie posiadamy. Warto mieć na uwadze, że przejście na wegetarianizm nie oznacza głodzenia się i rezygnowania z większości dotychczas spożywanych posiłków. Takie podejście może zaprowadzić nas tylko w kierunku niedoborów, anemii czy złego samopoczucia.
Co może jeść wegetarianin na co dzień?
Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie przygotowywanie posiłków, w których będzie dużo warzyw i owoców sezonowych. Są one w tej diecie nie tylko dozwolone, ale też są bardzo zdrowe. Aby zapewnić sobie odpowiednią ich porcję w ciągu dnia, można je przygotowywać zarówno w postaci dodatku do kanapek, surówek obiadowych czy też w formie gotowanej. Możemy też spożywać różnego rodzaju pasty czy sosy do makaronów oparte, chociażby o pomidory.
Na pewno warto przyjąć sobie rygor ciepłego posiłku w ciągu dnia i pamiętanie o tym, aby nasza dieta była różnorodna i zbilansowana. Tak naprawdę, w przypadku wegetarian jedyną witaminą (poza witaminą D, której suplementacja dotyczy każdego bez względu na przyjętą dietę), którą może być nam ciężko dostarczyć organizmowi bez spożycia mięsa, może być witamina B. Czasami zdarza się też, że prawdziwym wyzwaniem dla wegetarian jest dostarczenie organizmowi odpowiedniego poziomu żelaza. Podpowiedzią może być spożycie na przykład szpinaku, jarmużu, buraczków czy pietruszki, czyli produktów roślinnych, które rzeczywiście mają tego żelaza więcej.