Najlepsze przepisy na dania z truskawkami

Na każdym kroku wyczuwasz słodkawy, ale jednocześnie delikatny zapach? To najlepszy dowód na to, że rozpoczął się sezon truskawkowy! Znudził Ci się makaron i naleśniki z truskawkami? Chcesz spróbować czegoś nowego? W takim razie to najlepszy czas na zapoznanie się z ciekawymi przepisami na truskawkowe dania. W artykule poniżej prezentujemy najlepsze z nich.

Sałatka z truskawką, mozzarellą i awokado

Masz ochotę na jakąś delikatną przekąskę? Ta sałatka z pewnością przypadnie Ci do gustu! Przygotuj pół główki sałaty lodowej, kulkę mozzarelli, 1 awokado (lub mango – jeśli jesteś łasuchem), 150 g truskawek, garść rukoli, ocet balsamiczny i musztardę dijon. Sałatę porwij, wymieszaj z rukolą na półmisku. Dodaj do tego mozzarellę (możesz „poszarpać” lub pokroić w kostkę), pokrojone awokado i truskawki. Całość posyp solą oraz pieprzem, dodaj łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę musztardy. Jeśli liczysz kalorie, zamień musztardę na jogurt naturalny. Najlepszy letni podwieczorek!

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas na małe co nieco dla wielbicieli ciast! Będą potrzebne Ci 4 szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, 1,5 szklanki cukru (będzie fit, jeśli wybierzesz brązowy), 50 g masło, jajka, 2 szklanki jogurtu greckiego, ¾ szklanki oleju oraz 0,5 kilograma truskawek. W jednej misce dodaj wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszaj wszystkie „wilgotne”. Następnie połącz zawartość obu naczyń i energicznie mieszaj widelcem (nie mikserem). Gdy uzyskasz gładką masę, przełóż ją na wysmarowaną masłem i mąką blaszkę, dodaj pokrojone truskawki i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Pieczenie to Twoja pięta Achillesowa? Możesz zamówić ciasto np. z http://asprod.com.pl/cukiernia – w sezonie letnim wypieki z owocami będą pojawiać się w cukierniach coraz częściej i z całą pewnością będą przyrządzone ze świeżych, a nie mrożonych owoców.

Kurczak z truskawkami na ostro

Chciałabyś zjeść coś oryginalnego i niespotykanego? W takim razie przygotuj kurczaka z truskawkami na ostro! Tak, dobrze przeczytałaś! Potrzebujesz 2 podwójnych piersi z kurczaka, 30 dag truskawek, awokado, ser feta, 1 papryczkę chili, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Piersi umyj i opłucz oraz pokrój na 4 mniejsze części. Potem przygotuj marynatę z chili, rozmarynu, cytryny, oliwy i pieprzu i soli. Następnie włóż do niej przygotowane piersi i odstaw do lodówki na 2 godziny, a w tym czasie zajmij się drugą częścią dania, tzw. „sałatką”. Awokado pokrój w kosteczkę, a truskawki na połówki i wymieszaj je z serem feta (ilość według uznania), oliwą i octem balsamicznym. Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmij mięso z lodówki i smaż na wolnym ogniu. Podawaj z przygotowaną wcześniej sałatką. Delicje!

Materiał zewnętrzny.

[Głosów:1    Średnia:5/5]